zaterdag 26 april 2014

BJZ: van amateurs naar professionals!


In mijn reeks 'Jeugdzorg een en al amateurisme' en vele andere artikelen heb ik vaak aangegeven dat bij BJZ geen professionals werken maar amateurs, en wel om de volgende reden: een professie  wordt gekenmerkt door 3 eigenschappen: 

1e een bij wet vastgestelde beroepsopleiding, 2e een beroepsregistratie, waar de kwaliteit van de professionals gewaarborgd wordt en 3e beroepsrechtspraak als bijvoorbeeld een tuchtcollege of echt onafhankelijke klachtencommissie (bij BJZ wordt de klachtencommissie benoemd door de Stichting BJZ en daar dienen aspirant leden ook te solliciteren, waarbij als criterium om aangenomen te worden geldt: 'een band met de jeugdzorgsector'!

Dat de jeugdzorgsector amateuristisch te werk gaat is onlangs weer eens vastgelegd in een rapport van de Nationale Ombudsman in december 2013: feiten en meningen lopen door elkaar, volkomen onduidelijk waarop bepaalde beslissingen gebaseerd zijn.

Nu het verheugende nieuws: in de aanloop naar de transitie, waarbij de jeugdzorg naar de gemeenten gaat, worden de medewerkers van BJZ en RvdK 'professionals'.  De 'Wet professionalisering Jeugdzorg' is namelijk reeds aangenomen door de Tweede Kamer! Er gaat zelfs een beroepsregistratie komen en tuchtrecht….
Vreemd is dat het beleid gebaseerd gaat worden op 'Ouder & Kind adviseurs', 'Save Werkers', 'buurtteams' en allerlei andere lieden, waarbij de opleiding en achtergrond volkomen onduidelijk is.

Treurig is het gegeven dat BJZ en RvdK zo veel jaren hebben door kunnen gaan met amateuristisch handelen. 
Ik herinner mij nog de brief gedateerd 21-06-1996 van de hoofddirectie van de Raad voor de Kinderbescherming, waar de zinsnede in stond: '…gaan wij werken aan professionalisering van onze organisatie.'. Ik antwoordde met een brief met de vraag: 'Wilt u zeggen dat u al jarenlang amateuristisch bezig bent over de ruggen van kinderen?' Ik kreeg nimmer een antwoord, maar antwoorden werden wel gegeven door de media, nationale Ombudsman en vele wetenschappers!


Goed, nu de Eerste Kamer nog en ondertekening door de Koning, dan kan het professioneel worden van de jeugdzorg eens echt beginnen!


Ceterum censeo BJZ esse delendam (naar Cato Maior)

Nico Mul

meldpuntjeugdzorg@gmail.com


3 opmerkingen:

 1. Off Topic maar hoop op antwoord:
  Wat is er gebeurd met Ilja's procedure van 2013 op het artikel 12 Sv? Zijn moeders advocaat riep gedupeerden op om te reageren met hun verhaal.

  Weet u daar iets van af mr. Mul?

  On Topic:
  Als de gemeentes slim worden dan zorgen ze dat ze goede plannen hebben waarbij ze jeugdzorg en de rest van hun vriendjes nooit meer nodig hebben, dat scheelt in de kosten. Ik voorzie dat ze de gemeenten onder druk gaan zetten met hen oorlog te voeren tegen de regering om te bedelen voor meer geld. Overigens, dat dreig en straf gedrag vind je nu overal in NL, je zou haast denken dat jeugdzorgmedewerkers in elke hoek van NL te vinden zijn. Geen manieren, geen respect en bovenal geen inlevingsvermogen, maar goed dat hebben ze van de regering opgedragen gekregen.

  En daar noemen ze zichzelf ook professioneel helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geachte vrouwe/ heer,
   U doelde op een 'beklag ex art. 12 Sv', waarbij vervolging geëist wordt na een geseponeerde aangifte. Nu, ook in het door u aangehaalde geval, is deze afgewezen. Dt wordt overigens in 99 % van de gevallen afgewezen, n het kader van 'de burger heeft altijd ongelijk'. (Zie IRM-rapport 2-12-1996)

   Over de bespringen die bereikt kunnen worden door gewoonweg ouders de hulp te geven die ze vragen en ouders eens te RESPECTEREN, heb ik al eerder vele malen geschreven... Helaas gaan sommige gemeenten gewoonweg verder met BJZ...op de zelfde voet. Zorgelijke ontwikkeling, maar die gemeenten worden mogelijk afgestraft bij hun volgende verkiezingen, als blijkt dat gemeentelijke belastingen omhoog moeten om méér kinderen uit huis te plaatsen... Gaat u straks ook meebetalen aan het vernielen van uw kinderen door gewoonweg leugen en bedrog?

   Verwijderen
 2. Heer Mul,

  Dank voor uw reactie. Ouders, vechters, gedupeerden, ondersteuners etc. hebben in principe geen recht. En de wetten zijn er voor de gein. Als niemand de wetten en rechten wilt respecteren dan is het voor mij de normaalste zaak niet te stemmen. In mijn gemeente is de gemeentelijke belasting al omhoog gegaan. Op sommige afdelingen zitten Mina's die bjz mentaliteit hebben.

  Over de zogenaamde zorg wil ik ook iets zeggen; velen zijn begaan met de GGz en hun hulpverlening als (on)professionelen. Gemeentes ook. Ik zie ze liever de deuren sluiten.
  Ik deel een verhaal zoals zovelen hebben meegemaakt al dan niet erger. Ik ben ook de dupe geweest, kan er over meepraten. Misschien een topic waard op uw blog.
  http://www.zielenknijper.nl/bn-psychiater-bram-bakker-verhaal-moeder-over-ggz-behandeling-en-ect-dreiging-bezorgt-kippenvel.html

  Paul v.d. A.

  BeantwoordenVerwijderen