zondag 12 mei 2013

Jeugdzorg: een en al amateurisme 2

Jeugdzorg Dark Horse +  had al zijn twijfels, maar…

Niet te geloven dat er dus nog steeds gedragswetenschappers en psychologen zijn, die niet geregistreerd zijn en wel werkzaam in de jeugdzorg!

Geeft men hiermede niet gewoon toe, dat tot dusver de kwaliteit van de jeugdzorg niet aan kwaliteitseisen voldoet? 

 Aanmelding registratie Jeugdzorg NIP en NVO van start!

Vanaf 8 mei 2013 kunnen gedragswetenschappers (psychologen en orthopedagogen) zich aanmelden voor de registratie Jeugdzorg, via het NIP (psychologen) of de NVO (orthopedagogen).
Het gaat om alle gedragswetenschappers die nog geen registratie hebben (kinder- en jeugdpsycholoog NIP, orthopedagoog-generalist NVO of gz-psycholoog BIG), werkzaam zijn bij een instelling die betrokken is bij de Professionalisering in de Jeugdzorg (zie lijst) en minstens 12 uur per week in de sector werken. Al geregistreerde gedragswetenschappers zullen op een later moment worden uitgenodigd zich aan te melden.

Hiermee start de uitvoering van de beroepsregistratie in de jeugdzorg, vooruitlopend op de komst van het Kwaliteitsregister Jeugdzorg. Wilt u meer weten? Kijk dan in het themadossier op de NIP-website of het themadossier op de NVO-website.
In de themadossiers is ook al een groot aantal veel gestelde vragen en antwoorden te vinden.

Vragen over de registratie Jeugdzorg?
Stuur een mail naar registratiejeudzorg@psynip.nl of professionaliseringjeugdzorg@nvo.nl.
Vanaf 14 mei heeft het NIP een telefonisch spreekuur op dinsdag en donderdag van 10-12 uur. Het telefonisch spreekuur is bereikbaar via de receptie van het NIP (030-8201500).

De NVO is van maandag t/m donderdag telefonisch te bereiken van 10:00 tot 16:00 uur via 030- 3031745 


JzDh+ heeft een paar kritische vragen:

1.Wil dit zeggen dat zelfs de gedragsdeskundigen van BJZ gewoonweg niet geregistreerd waren en derhalve niet aan de beroepscodes hoefden te houden?
2.Gezien de aparte registratie voor jeugdzorg-medewerkers, wil dit zeggen dat daarvoor niet de stringente gedragsregels voor gelden als voor vrij gevestigde deskundigen als orthopedagogen en kinderpsychologen?
3. Is dit het zoveelste bewijs van eenvoudigweg 'amateurisme'?

JzDh+ zal enige navraag doen en u nader berichten!


Nico Mul

9 opmerkingen:

 1. Inderdaad. Over ons gezin heeft zich een "gedragswetenschapper" gebogen, maar die blijkt geregistreerd te staan als "arbeids- en organisatiepsycholoog" en dat is toch een heel andere tak van sport.
  Maar dat maakt niet uit, ze kijken door een gordijn van vooroordelen naar je, met een bril met beschermersogen en hebben hun oordeel allang over je klaar, voordat ze je gezien of gesproken hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoe kom ik er achter of mijn gezinsvoogd staat geregistreerd ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die staat nog nergens geregistreerd. Dit hier gaat over registratie van de gedragsdeskundigen. Gezinsvoogden hebben allerlei beroepsopleidingen, er is er zelfs een die een HBO-toerisme heeft....
   Over de gedragsdeskundigen zie mijn artikel hier over: https://dl.dropboxusercontent.com/u/3224280/De%20gedragsdeskundige%207-4-2009.pdf

   Nico Mul

   Verwijderen
 3. Er schijnen mensen maar mondjesmaat toegelaten te worden tot de BIG of de NIP registratie. De screening tot het toelaten is zeer streng te noemen.
  Waar komt ineens deze massa productie vandaan? Kwaliteit wordt dus kwantiteit. Gaat lekker zo, er bestaat straks geen 'echte' beedigde deskundige op te sporen omdat elke gek zich mag inschrijven nu ... schamen moeten ze daar bij het BIG en NIP. Laat ze eens aantonen dat ze artsen zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wanneer BJZ er een deskundige bij moet halen, gebruiken ze naast sturende onderzoeksvragen natuurlijk ook verkeerd-passende deskundigen. BJZ wil verzekerd zijn van rapportering naar hun zin; sturend en niet naar integrale waarheid.
  Eigenlijk zou de rechter (door BJZ op het dak van het gezin gezet) moeten nagaan of het gezin heeft kunnen instemmen of heeft mogen aanvullen m.b.t. de onderzoeksvragen vanuit BJZ.

  Een gezinsvoogd is geen deskundige, maar een sociaal werkster hooguit, en die vallen onder een vage Beroepscode voor de Jeugdzorgwerker, waarover in het JzDH-archief meer geschreven is. Die code is geen bruikbare maatstaf voor tuchtrecht. Aan uitgekauwd kauwgom kan men zich ook niet vasthouden. TS

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En dat is nog niet alles TS, Als de rechter met een precieze omschrijving aangeeft wat er onderzocht moet worden, past BJZ de onderzoeksvragen op eigen houtje aan.
   Als er allerllei significante onjuistheden in het rapport staan, valt niemand dat op.
   Dat een onderzoeker niet onafhankelijk is, had met enig speurwerk duidelijk kunnen worden.
   Nee, BJZ leest alleen maar de conclusie en als die haar aanstaat wordt die ook nog eens niet nageleefd.
   De Raad vd K die moet toetsen of BJZ op de juiste manier heeft gewerkt, laat dit alles gewoon gebeuren en dat allemaal onder de mantal van het ministerie van justitie.
   Zou Teeven in jeugdzorg straks gaan doorvoeren dat alle uithuisgeplaatste kindertjes met enkelbandjes omlopen naar het voorbeeld van het sluiten van de gevangenissen?

   Verwijderen
 5. Gezinsvoogden moeten zich per 2014 registreren bij het BAM-w.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bestaat dan de mogelijkheid om de gezinsvoogden aan te klagen bij de BAM-w i.p.v. de niet onafhankelijke klachtencommissie van BJZ?
   Gedragswetenschappers kan zodra ze na screening geregistreerd worden bij het BIG en NIP, direct aangeklaagd worden, dan is het wel geoorloofd. De weet was dat gedragswetenschappers niet aansprakelijk gesteld konden worden voor hun schandalige non fact-handelingen, zij zijn de rotte appels die de rotte opdrachten geven aan de gezinsvoogden. Fijn, bij toelating tot een beëdigde beroepsregistratie kunnen ze masaal aangeklaagd worden tot aan het medisch tuchtcollege omdat ze zich artsen wanen. Ook deze vorm van amateurisme wordt omgezet tot über-amateurisme!

   Verwijderen
  2. Ze kunnen daar, als ze wél geregistreerd staan, alleen aangeklaagd worden voor het handelen in strijd met hun gedragsregels. Voor registratie bij BAM-w moeten ze wél maatschappelijk werker zijn, en dat zijn de meesten niet: maatschappelijk werkers werken bovendien transparant en accepteren supervisie van ervarener collegae.Het vaak buiten de wet werken door bijvoorbeeld achter de rug van ouders kinderen uit de klas plukken en 'gesprekken mee voeren' is gewoonweg laakbaar: de GV is géén gedragsdeskundige, bovendien werd in 2005 (bij de Wet op de Jeugdzorg) ook gesteld dat zij 'de REGISSEUR van de hulp' zouden zijn...Hun wettelijke taak is namelijk: 'Hulp en ondersteuning bij de opvoeding' bieden... en die hulp bestaat vaak in BJZ-termen uit de UHP!
   Een gedragswetenschapper bij een indicatiebesluit is sinds 2010 niet meer verplicht en het is vaak onduidelijk wat diens inbreng was!
   Nico Mul

   Verwijderen