vrijdag 30 augustus 2013

De TRANSITIE: medische diagnostiek

PANDAS
Na de transitie wil de wetgever dat de O&K-adviseurs, dan wel 'generalisten' van de 'gecertificeerde instellingen' gaan bepalen welke jeugdhulp noodzakelijk is, met de vrijwillige 'drang' gevolgd door 'dwang' als men de vrijwillige drang weigert....De straf als u dit weigert en aantasting van uw privacy vindt? Uit huis plaatsing van uw kinderen....


Kort geleden zag ik in de reeks 'Mystery diagnosis', nu uitgezonden op TLC rondom 0.30 u, een documentaire over PANDAS. Getoond werd welke lijdensweg ouders en kind van ca. 7 jaar ondergingen. Het begon namelijk met vreemd gedrag van een kind na verhuizing. Het kind durfde niet meer in bed te slapen, vervolgens durfde hij niet meer normaal te lopen, maar moest hij springen met 2 benen tegelijk, daarna had hij het idee dat er stralen uit stopcontacten kwamen en men daar over heen moest springen, kortom: zeer bizar gedrag.... Ouders en kind werden door een psycholoog behandeld, er moest relatietherapie volgen, ouders moesten het gedrag van het kind accepteren enz enz. Tot ouders op het idee kwamen om eens het kind te laten onderzoeken door een echte kinderpsychiater. Die deed voor het eerst bloedonderzoek.... er bleken antistoffen tegen streptococcen in het bloed te zitten, wijzend op een infectie. De psychiater stelde antibiotica behandeling voor en het kind genas, zijn gedrag normaliseerde geheel. Er is geen aantoonbare hersenschade gebleven.
Het kind in kwestie, inmiddels een jaar of 18, kwam in de rapportage ook aan het woord over zijn gedrag van toen en het ervaren van zijn omgeving en over hoe het nu met hem is (goed).


Het verband met de 'jeugdzorg'
Binnenkort wordt het geacht dat de jeugdzorg in handen komt van de gemeenten en de 'diagnostiek' in handen van de 'O&K adviseurs' zonder duidelijke opleiding en gemeenteambtenaren met een 6 dagen cursus over diagnostiek...
In bovenstaande casus was de diagnostiek aanvankelijk in handen van een psycholoog die allerlei omgevingsfactoren onderzocht, zónder duidelijke diagnostiek aan het kind en later in handen van de kinderpsychiater (6 jaar opleiding tot arts en 4 jaar specialisatie psychiatrie + 1 jaar aanvulling kinderpsychiatrie!), die voor het eerst bloedonderzoek liet verrichten.
Let wel: streptococceninfecties komen veel voor, zowel bij kinderen als volwassenen!


Bovenstaand voorbeeld is er slechts één van de vele psychische afwijkingen met duidelijk medische oorzaak....


De zorg
HOEVEEL schade zal er binnenkort aangericht gaan worden als de diagnostiek en behandeling van kinderen als het om gedragsafwijkingen gaat in handen gelegd wordt van gewoonweg medische leken? Hoeveel vertraging zal er optreden eer een kind bij een echte psychiater komt? Komen hersentumoren (gaan ook vaak gepaard met gedragsveranderingen!) pas aan het licht als ze onbehandelbaar zijn geworden, omdat men eerst jarenlang ouders gaat 'behandelen' en kinderen in 'jeugdzorg-trajecten' gaat 'behandelen'? Moeten er eerst ongelukken gebeuren voor de politiek dit inziet? (In bovenstaand voorbeeld: de opgetreden hersenbeschadigingen hadden on-omkeerbaar kunnen worden.  Gelukkig is het kind hersteld na enige jaren.)


Ik ben, juist door deze rapportage, gesterkt in mijn mening om de zorg voor de jeugd in handen te laten blijven van de huisarts op de eerste plaats, die zo nodig doorverwijst naar welke deskundige ook, met respect en in overleg met ouders en kind.


Ceterum censeo BJZ esse delendam (naar Cato Maior)
Nico Mul, arts
meldpuntjeugdzorg@gmail.com

11 opmerkingen:

 1. Ik denk dat er weinig ouders zijn die naar een gemeente-ambtenaar stappen als er iets is met hun kind. Verstandige ouders gaan naar de huisarts en die beslist of er al dan niet doorverwezen wordt naar bv een kinderpsychiater. De gemeente gaat over de vraag of de kosten van de kinderpsychiater vergoed worden. Maar als de ouder een verwijzing van de huisarts kan tonen, vraag ik me af of de gemeente een verzoek om vergoeding van de kosten kan afwijzen. Dat zou immers een ernstige belemmering van de toegang tot de (geestelijke) gezondheidszorg zijn. Ik vrees dat de gemeenten, door de toegang tot de geestelijke gezondheidszorg op deze wijze te regelen, zich in een juridische mijnenveld hebben gestort.

  DM

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste DM,
   Hier zit nu juist de grootste zorg van ieder weldenkend mens: de amateurs van de 'gecertificeerde instelling' gaan bepalen of een kind naar een psychiater mag, de huisarts wordt buiten spel gezet, éérst moeten die O&K-adviseurs dan wel 'buurtteams' gaan bepalen welke zorg nodig is. Dit dus zonder enig onderzoek vooraf. Zie ook de laatste berichten in de media van zowel P. Hillhorst als E. Gerritsen (resp. wethouder en bestuurder Jeugdzorg Amsterdam. Het is zéér kwalijk dat medische leken medische diagnostiek gaan uitsluiten dan wel bedrijven. Dit doet ook geen recht aan art. 24 IVRK: 'een kind heeft recht op de hoogste mate aan zorg'(er staat NIET: 'meeste aantal hulpverleners dat mogelijk is'!)
   IK hoop dat er meer weldenkende mensen zoals u volgen en gewoon gaan eisen: de gezondheidszorg om gezinnen en kinderen dient te beginnen met de(huis)arts en NIET met een (medische)leek!
   Nico Mul

   Verwijderen
 2. Wanneer BJz zelfs diagnostische rapporten van be-edigde diagnosten aan de kant schuiven en niet aan de rechter verstrekken als tegenbewijs van wat de gezinsvoogdes wil, dan is het de vraag of een jeugdzorgwerker zich wel iets aantrekt van het advies van een huisarts om door te verwijzen met verwijsbriefje naar die specialist.
  Zonder verwijsbrief zal de zorgverzekering die afspraken heeft met de gemeente niet uitkeren.
  Dat wordt gezellig voor nu nog onnozele ouders, die ondanks wat nu hier al bekend is, zich nogal overvallen voelen door de jeugd- c.q. dwangzorg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En DAAROM moet dat hele BJZ er tussen uit: zo'n 'jeugdzorg' gaat er automatisch van uit dat ouders imbeciel, schadelijk voor hun kinderen dan wel achterlijk zijn. Als een huisarts verwijst naar een psychiater, dan dient naar mijn mening die psychiater gewoon vergoed te worden uit het basispakket: een psychiater is immers een medisch specialist! (En als dat niet het geval zou zijn, zouden rijke ouders die zelf betalen en zou er een tweedeling komen: kinderen van 'arme ouders' moeten het doen met de amateurs van jeugdzorg, rijkere kinderen krijgen de echte specialisten!)
   Nico Mul

   Verwijderen
 3. Achterlijke ouder(s) is moet eigenlijk 'onwetend' zijn. In dit geval is BJZ de onwetende achterlijke, met nog vele soortgelijken in de rij die zeer schadelijk zijn voor onze maatschappij.
  Weg met die waandiagnoses waarop die ots en (m)uhp teren.
  Kinderen zijn zoals ze zijn. Begrijpen doe je omdat je die eigenheid bezit of niet, en daar waar geen begrip en deskundigheid is wordt er niets begrepen, en al helemaal niets van het kind.

  Trek het verhaal door naar het onderwijs, daar worden ze strak in de gaten gehouden door jeugdzorg en GGz (ZAT) of ze ander gedrag dan die van bjz vertonen. Scholen worden ook omgepraat dat 'zorg' geboden moet worden. En ze geloven er zelf heilig in, achterlijk niewaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die tweedeling is er al! Kinderen van rijke ouders, blijkt uit onderzoek komen niet in Kindertehuizen,Residentiele inrichtingen of worden in pleegzorg enz. opgenomen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel veel rijke ouders zijn ook failiet gegaan door de eigen bijdrage voor de uit huisplaatsingen, heen en weer gereis (kinderen worden voor de gein ver weg van ouders gevangen gehouden), spanning en stress is een sluipend moordenaar van de lichaam en geest (dat kan je werk en sociale leven beïnvloeden), onderzoeken zelf betalen etc. Dan kan je rijk zijn zoveel je wilt. We hebben er zelf om gevraagd, er zijn jammer genoeg ouders die graag in die valse diagnostiek vanuit verschillende onderzoeksburo's en valse rapportages vanuit AMK,scholen, GGz, RvdK, kinderrechters en BJZ geloven en daardoor hun kind(eren) laten veroordelen tot het geweldige bron der weetkundige van niets: BJZ!
  Ik blijf het herhalen, het zijn niet de kinderen die ziek zijn maar het is de maatschappij die ziek is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waarom staat er niemand op in de politiek? Erger nog: BJZ heeft lobbyisten in de politiek zoals de SP. met Nine Kooiman, haar vader werkt ook bij BJZ......zo vernam ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haar vader of haar broer? Het is mogelijk dat ze bij de regering ook rondlopen met waandiagnoses. We zijn allemaal gestoord toch, dus ook daar. Moet je dan nog wel iets serieus nemen in dit land behalve dan dat de kinderen door de regering massaal worden mishandeld zowel geestelijk als fysiek.
   Bij bjz en hun vriendjes valt er niets te diagnosticeren tijdens de transitie, die zijn allemaal ongeneeslijk ziek. Ze hebben ook de waandiagnoses autisme, ADHD enz. Walg er zo van! Er komen allerlei nieuwe 'verzinsels' van alle kanten om de mishandelingen in stand te houden en daarme de gemeentes te besmeuren.

   Verwijderen
 7. En als je ze tegen je krijgt? Wat natuurlijk meestal het geval is, ''stok om de hond te slaan'' verhaal. Dus 1 persoon mag jou niet en steekt de rest aan.
  Wat dan? Mensen kunnen enorm goed liegen blijkt.
  We hebben nu al genoeg te stellen gehad met een zat team, die diagnoses zat te verzinnen en blijkbaar de verkeerde voor zich hadden.
  Vreemder kunnen ze het niet maken wel gekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. HEERLIJK: EigenKracht als vervanger van antibioticum.

  Wanneer ouders nu nog niet willen doorhebben dat ze nu ZELF preventief dienen te weten welk risico ze in Nederland lopen m.b.t. hun kinderen, dan is het hun schuld, en niet van de alles van zich afschuivende Jeugdzorg.

  Wilt U kinderen -- Doe dan eerst een studie jeugdzorgpraktijken.
  Anders loopt U het risico dat U overvallen wordt door politie en BJZ/AMK, en uw kind verliest.
  Dat kon U vooraf weten!

  Zeker nu de broekjes goedkoop overblijven in jeugdzorgland, met de bezuinigingsoperatie jeugdzorg-tranistie en het bankroet-verklaren van de huidige BJZ's.
  Het lijkt op thuishulp, waar de medische ervaring en menselijkheid uitgehaald werd.
  We kunnen het niet leuker maken.

  BeantwoordenVerwijderen