donderdag 13 juni 2013

Bezuinigen: de laatste 3 miljard......

Jeugdzorg-Darkhorse is voorstander van goede jeugdzorg, waarbij geluisterd wordt naar ouders, goed onderzoek verricht wordt door echte deskundigen en gezinnen compleet gelaten worden.

Dit moge genoegzaam bekend zijn voor de trouwe lezers van deze blog.
 
Nu was er vandaag, 13 juni 2013, in het nieuws dat er extra bezuinigd moet worden voor 6 miljard euro.  Er zou nog gezocht worden waarop nog 3 miljard bezuinigd zou kunnen worden. Mogelijk zou die uit de 'zorg' moeten komen.

Nu gaat er ca. 4 miljard per jaar om aan 'jeugdzorg'. Wat zou het fijn zijn om het nuttige met het aangename te verenigen en 3 miljard daar op te besparen, BJZ op te heffen, weg met de 'ouder-kind adviseurs'  (Amsterdam) en wijk teams (Rotterdam / Utrecht).
Wie heeft hier immers om gevraagd?

Welke ouder dacht ooit 'ik zou willen dat de ouder-kind adviseur op bezoek zou komen'? Wie had gedacht: 'wat zou het toch fijn zijn als een heel wijkteam over mijn gezin zou meedenken en meepraten, achter mijn rug om'?

Welke ouder heeft ooit gedacht: 'wat fijn dat mijn kinderen uit huis geplaatst zijn, dan heb ik tenminste rust… fijn dat ze zo zijn opgeborgen in 'jeugdzorg-plus'?

Nu de motivatie van 3 miljard bezuinigen, van die 4 miljard in jeugdzorg:
Men schaft BJZ af, maar er moet nog iets gebeuren met die ca. 30.000 kinderen die nu in jeugd/pleegzorg zijn opgeborgen.  '

Misschien kunnen deze kinderen wel naar hun ouders terug.  Daar is enige deskundige begeleiding bij nodig.  Ook is het soms noodzakelijk dat er deskundige begeleiding / hulp in de thuissituatie komt.

Hiervoor zijn minstens een paar 'thuis-plaats-team's'  nodig om in een kort traject te kunnen beslissen welke zorg écht noodzakelijk is in de thuissituatie. Gezien het feit dat ca. 90 % van de UHP volledig overbodig is, zal het wel meevallen met de kosten!

Enige achtergrondartikelen van Dark-Horse die misschien nog wel nuttig zijn: 
  
- Over 1990 en eerder en hoe het beter kan!

U, geachte lezer, vraagt zich af wat er dan gebeuren moet met kinderen van echte aso, drugs of alcohol verslaafde ouders, dan wel ouders die hun kinderen echt mishandelen? Daar hebben we toch de 'deskundige', tot de rijksoverheid behorende Raad voor de Kinderbescherming voor?  Of beschermt de Staat geen kinderen meer?

Nico Mul

5 opmerkingen:

 1. Vreemd dat wij dit allemaal zien maar de beleidsbepalers keer op keer hun ogen sluiten > of is er een verborgen agenda ??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De beleidsmakers weten geen oplossing, en willen niet aangesproken worden op de gevolgen van fouten van hun voorgangers.
   Bovendien zijn er minstens elke vier jaar verkiezingen, en ook in dat licht is het handiger om (steeds) met uiterste zorg het deksel op de beerput te houden.

   Verder zijn er natuurlijk schadeclaims en procedures te verwachten zodra wordt erkend dat tienduizenden kinderen ten onrechte zijn en worden gevangen gehouden in instellingen en pleeg'zorg'-situaties ..

   Verwijderen
  2. JA, zo kan u het ook stellen. Maar het is ook de sector die opgebouwd is vanuit de in de 60-ger jaren zo populaire studie 'sociaal werker' van de sociale academies... die waren razend populair en daar was gewoonweg geen werk voor... die zijn massaal 'jeugdzorgwerker' of 'buurtwerker' geworden, later JAC's enz. enz. Nu zijn dat de BJZ. De sector die vooral 'werkt aan de eigen werkgelegenheid'..zie ook de 'meldcode', 'sociocards', 'poppenvilla' en andere projecten om maar méér kinderen te lokken in 'jeugdzorg'
   (Sociale academie heet tegenwoordig HBO SPH of HBO-IW en andere frivole namen)

   Nico Mul
   .

   Verwijderen
 2. Nederland is rijp voor waarheidscommissies als in Zuid Afrika na de apartheid.

  Wel graag eerst de bestaande jeugdzorg ontmantelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is dit toeval?
   Laat ik nu net een artikel aan het voorbereiden zijn met de insteek 'waarheidscommissie Jeugdzorg' naar analogie van die in Z-Afrika met als doel dat die commissie zou gaan beoordelen welke kinderen met spoed naar huis kunnen en welke zorg die nodig hebben! (Dat moet ca. 90% van alle UHP-kinderen betreffen.....en moet met spoed, want als de transitie komt HOUDEN de UHP kinderen deze 'hulp' en komen dus NOOIT MEER terug bij hun ouders/familie)
   Nico Mul

   Verwijderen