donderdag 6 juni 2013

Gezinshulp staat terecht voor ontvoering

De rechtbank in Groningen buigt zich donderdag over het lot van een gezinshulp die op eigen houtje een kind bij zijn moeder weghaalde.

De 51-jarige vrouw werd in de zomer van 2010 in heel Nederland als held gezien omdat ze het toen 8-jarige jongetje Giovanni uit Garsthuizen zou hebben gered van mishandeling en verwaarlozing door zijn moeder. Nader onderzoek leerde volgens het Openbaar Ministerie echter dat de gezinshulp niet het recht had om de jongen mee te nemen.

Lees verder....

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3453673/2013/06/06/Heldin-staat-terecht-voor-ontvoering.dhtml

4 opmerkingen:

 1. Dit zijn nu berichten waar ik vrolijk van wordt.

  Laten we hopen dat dit de eerste van velen is.
  Dan gaan ze eindelijk bij BJZ beseffen dat ze niet meer boven de wet staan.

  Ron V.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor zover mij bekend is dit de eerste keer dat een aangifte van kinderontvoering oftewel ontrekking aan het ouderlijk gezag (art. 279 Wetboek van Straftecht)door BJZ serieus wordt genomen door het OM. Ik ben benieuwd hoe de aanklaagster een dergelijke aangifte er door heeft gekregen, want de meeste politiebureaus nemen een aangifte van kinderontvoering door BJZ niet aan. Via een artikel 12-procedure kan dan alsnog geprobeerd worden om de aangifte erdoor te krijgen. Of dit hier gebeurd is, weet ik niet.

  Ik ben zeer benieuwd hoe de rechter hier mee omgaat. Naar schatting 50% van de uithuisplaatsingen zijn immers door de staat gelegaliseerde kinderontvoeringen.

  Als de gezinsvoogd veroordeeld wordt, geeft de uitspraak misschien een blauwdruk voor het langs strafrechtelijke weg aanklagen van medewerkers van BJZ. Naast het tuchtrecht dat hopelijk op 1 januari 2014 van start gaat, zijn er dan juridische middelen om falende jeugdzorgmedewerkers (en dat zijn ze zo'n beetje allemaal) aan te pakken.

  DM

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jammer, maar het OM denk er zo over:

  "Het OM denkt wel dat de gezinsvoogd uiteindelijk het beste met het kind voor had. Bovendien is er geen kans op herhaling. Daarom is een straf of maatregel volgens het OM niet nodig."

  Conclusie: Gezinsvoogden staan boven de wet. Het jachtseizoen op kinderen is weer geopend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is een gezinshulp, geen gezinsvoogd.
  http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/7999/Gezinshulp%20nam%208-jarige%20jongen%20mee
  "Derkelina Bul was door de moeder ingehuurd als gezinshulp."
  Maar deze mevrouw had het wel goed van jeugdzorg afgekeken. Haar eigen kinderen waren uit huis geplaatst. En in plaats van hulp ook hier de handen op de rug en signaleren wat er niet goed gaat. In plaats van de handen uit de mouwen te steken en zelf eens wat op te pakken. Iemand vraagt toch geen hulp om veroordeeld te worden? Typisch jeugdzorg.
  Deze mevrouw mag geslachtofferd worden juist omdat ze geen jeugdzorgprofessional is. Dat is een zoethoudertje voor ouders. Zie je wel we doen jullie wel recht want hier wordt wel iemand voor de rechter gezet.

  BeantwoordenVerwijderen