zaterdag 18 mei 2013

Jeugdzorg Dark horse helpt jeugdzorgwerkers

Eerder heeft JzDh+ een opzetje gemaakt om de gemeentebestuurders van dienst te zijn in verband met de aanstaande ‘transitie van de jeugdzorg’ naar de gemeenten. Nu willen wij bij deze een handreiking doen aan de aanstaande boventallige medewerkers van BJZ.  

De gemeente Amsterdam heeft bijvoorbeeld het plan opgevat om maar 500 BJAA medewerkers om te dopen tot ‘Ouder-Kindadviseurs’. De gemeente Rotterdam gaat hele wijkteams formeren. In de overige gemeenten zouden regisseurs moeten komen die een voorportaal voor de jeugdzorg zouden moeten vormen. 

Aan die plannen zitten zeer veel haken en ogen op juridisch, sociaal en financieel gebied. Hierover later meer. De kans is echter aanwezig dat velen boventallig zullen worden en uit moeten kijken naar een andere werkomgeving. 

Nu blijkt uit diverse stukken dat Nederland ‘kampioen uithuisplaatsen’ is van de westerse wereld. De meest recente voorbeelden zijn de uithuisplaatsingen omdat  er thuis Turks (Yunus) gesproken wordt of Russisch (zaak Ilja). Nu is het algemeen bekend dat aan de andere kant van de Atlantische Oceaan in steden als New York, Los Angeles, San Fransisco en Chicago  hele wijken zijn waar Chinees dan wel Spaans gesproken wordt, terwijl Engels de voertaal is. Kinderen spreken er ook geen Engels.   

Nu is dit een zeer zorgelijke situatie.

Het ligt naar mening van JzDh+  dan in de rede dat daar een grote markt voor uit huis-plaatsers-is. Het is toch gewoonweg ernstig voor de kinderen dat ze alleen maar in hun eigen wijk hun taal kunnen spreken en niet de landstaal machtig zijn…. 

JzDh+  wil deze mensen gaarne verder begeleiden naar een nieuwe job aan de andere kant van de oceaan… 

JzDh+ wil bij deze wel waarschuwen voor het risico dat de Amerikanen over de ‘professionaliteit’ van onze jeugdzorgwerkers niet erg enthousiast zullen zijn en de nieuwe werkers de oceaan in schoppen…..
 

Nico Mul

5 opmerkingen:

 1. Asscher, Volkskrant 20 februari 2013
  De bewindsman wil een 'hartelijk en liefdevol' maar ook 'streng en duidelijk' integratiebeleid. Daarbij hoort in zijn ogen dat immigranten zich beter bewust zijn van de normen en waarden die gelden in het land waar zij wonen en werken.

  www.nos.nl, 20 maart 2013:
  Yunus werd in 2007 door het gerechtshof in Den Haag toegewezen aan zijn biologische ouders.
  Het Hof oordeelde toen dat Bureau Jeugdzorg Haaglanden onvoldoende had aangetoond dat de biologische moeder van Yunus niet in staat was voor de jongen te zorgen.
  Bovendien was volgens het Hof niet aannemelijk gemaakt dat de ouders van Yunus hun kinderen mishandeld hebben. Dat vermoeden was in 2004 de reden om de kinderen uit huis te plaatsen.
  Advocaat Nasrullah van de Turkse ouders van Yunus zegt dat het een “bewuste keuze” was van jeugdzorg om na 2007 door te gaan met procederen. De uitspraak dat Yunus terug moest naar zijn ouders is volgens de advocaat door jeugdzorg “aan zijn laars gelapt.”

  Intussen zijn anno 2013 in de zaak Yunus de gemaakte fouten nog altijd niet hersteld.

  Helaas is de eerder gemaakte vergelijking met de jodenvervolging niet zo gek.
  Kinderen en ouders worden vervolgd op basis van vermoedens, en van hun rechten ontdaan.
  Een beroep op de rechter heeft meestal geen zin.
  Op schadevergoeding hoeft de familie (vooralsnog) niet te rekenen ..

  M.a.w. Nederland noemt zich een rechtstaat, maar ís het niet. In Nederland is sprake van een papieren werkelijkheid op grond waarvan het lijkt dat sprake is van een rechtstaat en op grond waarvan het lijkt dat wordt voldaan aan internationale verdragen, en de regering, parlementariërs en andere vertegenwoordigers van de overheid liegen er lustig op los om de schijn op te houden, en om niet te hoeven toegeven dat het systeem faalt en dat zij zelf onmachtig zijn.

  Is dát nu wat Asscher bedoelde toen hij zei: “Daarbij hoort dat immigranten zich beter bewust zijn van de normen en waarden die gelden in het land waar zij wonen en werken”?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We kunnen ze ook laten kiezen: omscholen of per trein eerste klas direct de zee in.

  Het kost misschien een paar treinstellen voor de ergste sukkels die het niet goed begrepen hadden, maar die paar honderd miljoen heb je zo terug verdiend bij een jaarlijkse besparing van een paar miljard(!).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er is wellicht nog een niet ontgonnen 'markt' in Nederland: expats. Deze wonen immers vaak maar kort in ons land en vinden het niet de moeite waard om onze kleine taal te leren. Ook hebben expats hier maar een beperkt netwerk, een 'zorgwekkend' 'isolement' dus.

  Nu Nederland specialistische kennis uit het buitenland moet halen is dit zelfs een groeiende markt. Als in expat-kringen bekend wordt dat expats het risico lopen hun minderjarige kinderen bij de Nederlandse pleegzorg achter te moeten laten, zullen minder expats naar ons land komen, maar daar zal wel wat tijd overheen gaan en elke €36000 per jaar is er toch weer een voor BJZ c.s. En wat betreft de gevolgen voor de Nederlandse economie, dat zien we dan wel weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Intussen blijkt dat ook het toeslagensysteem faalt,

  en het declaratiesysteem van de ziekenhuizen en specialisten,

  En wat doet onze onmachtige regering?

  Nieuwe systemen ontwerpen met weer nieuwe gebreken, in plaats van rustig en weloverwogen de gebreken van het bestaande systeem te verhelpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Onderwijzers weten dat ouders beter met hun kinderen kunnen spreken in hun eigen taal en Nederlands moeten leren van de buitenwereld om hen heen, anders leren ze netzo gebroken Nederlands spreken als hun ouders dit doen. Tweetaligheid voor een kind is niet zo'n probleem. Dat kunnen ze makkelijk aan!

  BeantwoordenVerwijderen