dinsdag 21 mei 2013

Manifestatie migrantenouders in beweging met Pieter Hilhorst en Micha de Winter 24 mei 2013

Op vrijdag 24 mei aanstaande is er een Manifestatie van migrantenouders. Het thema is: Opvoeden is een gesprek. De Manifestatie wordt georganiseerd door de Landelijke Oudergroep van het project Opvoeden is een gesprek. 

Vrijdag 24 mei 10:00 tot 16:45 Kompaszaal Knsm-Laan 311, 1019 Amsterdam

Motief 

Migrantenouders vinden het belangrijk om over opvoeden te praten, met elkaar en met anderen. In deze tijd is er weinig aandacht voor de achtergronden, de ervaringen en de waarden van ouders die uit een ander land afkomstig zijn. Daardoor blijven belangrijke vraagstukken rond opvoeden onderbelicht.

De zaal is open om 9:30 

Om 10:05 zal Pieter Hilhorst wethouder jeugdzaken Amsterdam de bijeenkomst openen. Om 12;15 zal prof. Dr. Micha de Winter (hoogleraar opvoedingsvraagstukken) het woord nemen. 

12:30 discussie met de zaal. 

U kunt u opgeven door een mail te sturen naar http://www.stichtingbmp.nl/cms/

2 opmerkingen:

 1. Natuurlijk is opvoeden een gesprek. Echter door de signaleringsdrift is er van een gesprek geen sprake meer. Alle goede bedoelingen van Micha de Winter en Pieter Hillhorst ten spijt. Eerst moeten de honden terug gefloten worden. Een verbod op het signaleren van kindermishandeling aan de hand van lijstjes en de plicht om ouders en kinderen door een academisch geschoolde deskundige door te laten verwijzen naar wederom deskundige hulp geboden. Anders is het gewoon weer de zoveelste worst die mensen voorgehouden worden. Kom je melden om in de fuik van opvoedcursusjes en zorgen de regie over je gezin kwijt te raken door hebberige en ondeskundige amateurs.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 'Problemen op latere leeftijd na verblijf jeugdinrichting'

  Jongeren die in een jeugdinrichting hebben gezeten, hebben ook op latere leeftijd problemen om hun leven op de rit te houden.
  Bijna een op de drie mensen heeft in het volwassen leven verslavingsproblemen en moeite om een baan te vinden. Met zo’n 29 procent gaat het jaren later erg slecht door grote problemen op meerdere gebieden.
  Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) en de Vrije Universiteit Amsterdam.
  De onderzoekers vroegen 251 jongeren 17 jaar na verblijf in de jeugdinrichting, hoe het in het volwassen leven met hen gaat. Het gaat om jongeren die in een justitiële jeugdinrichting hebben gezeten door ernstig probleemgedrag of omdat hun ouders niet meer voor hen konden zorgen.

  Jong kinderen
  Opvallend is dat de ondervraagde vrouwen later gemiddeld heel jong kinderen kregen, op hun 21e al. Mannen bleken vaker dan vrouwen opnieuw in de gevangenis of opvang te zitten, bijvoorbeeld in de daklozen- of crisisopvang.

  Bijna iedereen kijkt negatief terug op zijn of haar verblijf. ''Vooral de nazorg liet veel te wensen over, gaf bijna iedereen aan’’, zegt onderzoekster Catrien Bijleveld.

  Op basis van de ervaringen van de jongeren, heeft ze een aantal aanbevelingen gemaakt. ''De veiligheid van de inrichting zou beter moeten. Het leefklimaat is te hard, koud en onveilig. Het is heel makkelijk om aan drugs te komen en het feit dat er jongeren bij elkaar wonen met enorm uiteenlopende problemen, zorgt ook voor veel onrust.’’

  Diploma
  Positief is wel dat de jongeren tijdens hun verblijf een diploma konden halen. ''Dat is heel belangrijk’’, zegt Bijleveld. ''Want dan hebben de jongeren in hun latere leven iets om op terug te vallen.’’
  De onderzoekster wil over 4 jaar opnieuw contact opnemen met alle ondervraagden, om te kijken hoe het dan met ze gaat.
  Door: ANP

  BeantwoordenVerwijderen